Ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda

V svetu, ki se vse bolj zaveda potrebe po trajnostnem življenju in zmanjšanju ogljičnega odtisa, iščemo inovativne načine za ogrevanje naših domov, ki ne bremenijo okolja in hkrati zmanjšujejo naše stroške energije.

Med široko izbiro ogrevalnih sistemov še vedno izstopajo ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda, kot eden izmed najbolj učinkovitih sistemov za ogrevanje, z visoko energetsko učinkovitostjo in rabo obnovljivih virov energije.

Preverimo, kaj točno so toplotne črpalke zrak-voda, kako delujejo, kakšne prednosti prinašajo v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi in kako izbrati pravo toplotno črpalko za svoje potrebe.

Kaj so ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda?

Toplotne črpalke zrak-voda se uvrščajo med trajnostne sisteme za ogrevanje, saj izkoriščajo toplotno energijo iz okoliškega zraka, celo pri nizkih temperaturah, in jo pretvarjajo v toploto za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Njihovo delovanje je popolnoma neodvisno od fosilnih goriv. Le-to temelji na principu termodinamike, kjer naprava uporablja majhno količino električne energije za premikanje toplote iz enega mesta na drugo, namesto, da bi toploto proizvajala neposredno.

Toplotna črpalka zrak-voda

Ključna komponenta toplotne črpalke zrak-voda je zunanja enota, ki absorbira okoliški zrak in preko hladilnega sredstva, ki kroži v sistemu, prenaša toploto do notranje enote, kjer se toplota oddaja v ogrevalni sistem.

Ta tehnologija, ne le da omogoča učinkovito ogrevanje tudi v hladnejših mesecih, ampak tudi predstavlja okolju prijazno alternativo, saj znatno zmanjšuje izpuste ogljikovega dioksida v primerjavi s tradicionalnimi fosilnimi gorivi.

Zaradi svoje visoke energetske učinkovitosti in nizkega operativnega stroška, so ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda zelo priljubljena izbira med lastniki domov, ki iščejo trajnostne in ekonomične rešitve za ogrevanje.

Kako delujejo ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda?

Toplotne črpalke zrak-voda delujejo na osnovi medsebojne povezanosti temperature, tlaka in volumna hladilnega sredstva.

Ko se tlak hladilnega sredstva zniža, se zniža njegova temperatura in obratno, povečanje tlaka povzroči zvišanje temperature. To pomeni, da mora toplotna črpalka prilagoditi temperaturo – jo spustiti pod raven izvora energije ali jo dvigniti nad raven za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Sistem ogrevalne toplotne črpalke zrak-vode je sestavljen iz teh krogotokov, ki so ključni za njeno delovanje.

  1. Zunanji krogotok (toplotni vir – zrak)Kaj počne? Ta krogotok zajema zunanji zrak kot vir toplote, ne glede na zunanjo temperaturo.Kako deluje? Zunanja enota toplotne črpalke vsebuje ventilator, ki črpa zunanji zrak čez hladilni sistem, kjer hladilno sredstvo absorbira toplotno energijo iz zraka.
  2. Hladilni krogotok (toplotna črpalka)Kaj počne? Drugi krogotok sprejema toplotno energijo iz zunanjega zraka in jo prenaša v notranjost, pri tem pa poviša njeno temperaturo.Kako deluje? Hladilno sredstvo, ki je v tem krogotoku, se stisne v kompresorju, kar poviša njegovo temperaturo. Ko se to hladilno sredstvo premika skozi sistem, prenaša toploto v notranji del toplotne črpalke.
  3. Notranji krogotok (Ogrevalni sistem)Kaj počne? Notranji krogotok distribuira pridobljeno toploto po objektu za ogrevanje prostorov in/ali sanitarne vode.Kako deluje? Ko toplota doseže notranjo enoto, se prenese na ogrevalno vodo v sistemu, ki nato preko sistema (npr. talno ogrevanje ali radiatorji) oddaja toploto v prostor.

V osnovi sistem deluje tako, da zunanji zrak služi kot vir toplote, hladilno sredstvo v toplotni črpalki kot prenašalec toplote in ogrevalni sistem v objektu kot končni distributer te toplote. Ta zaporeden proces omogoča, da toplotna črpalka zrak-voda učinkovito ogreva vaš dom z izkoriščanjem zunanjega zraka kot obnovljivega vira energije.

Pri reverzibilnih toplotnih črpalkah lahko proces v krogotoku poteka v obratni smeri, kar pomeni, da toplotna črpalka namesto, da ogreva, tudi udobno hladi vaš dom.

Katere prednosti prinašajo toplotne črpalke?

Ogrevalne toplotne črpalke prinašajo številne prednosti zaradi katerih so še vedno prva izbira za ogrevanje med uporabniki.

  • Visoka energetska učinkovitost: Toplotne črpalke so znane po svoji sposobnosti, da za vsako enoto porabljene električne energije proizvedejo več enot toplotne energije – tudi do 4 krat več. Glavni pokazatelj energetske učinkovitosti ogrevalne toplotne črpalke je COP ali koeficient učinkovitosti. Pri izbiri toplotne črpalke, zato preverite COP izbranega modela.
  • Manjši vpliv na okolje: Okolje nudi neizčrpne vire energije, ki jih lahko koristi toplotna črpalka, zato za svoje delovanje porabijo relativno malo električne energije. Posledično, je njihov vpliv na okolje veliko manjši v primerjavi s tradicionalnimi sistemi ogrevanja, kot so peči na drva in kurilno olje.
  • Vsestranskost in prilagodljivost: Ogrevalne toplotne črpalke ne omogočajo le udobnega ogrevanja prostorov. Zanesljivo in varčno ogrevajo tudi sanitarno vodo, poleti pa delujejo tudi kot hladilni sistem. Poleg tega, jih lahko priključimo na katerikoli sistem ogrevanja, ki ga imate ali načrtujete v vašem domu, visoko- ali nizkotemperaturni.
Reverzibilna toplotna črpalka

Možnosti uporabe in montaže

Ogrevalne toplotne črpalke zrak-voda so primerne za različne vrste objektov, od stanovanj, eno in več družinskih hiš do blokov in poslovnih objektov. Nabor različnih izvedb omogoča ogrevanje od najmanjših prostorov pa vse do takšnih s površino do 2.500 m2, zato lahko skoraj vsaka zgradba izkoristi njene prednosti.

Zmožnost izkoriščanja zunanje temperature zraka za ogrevanje ali hlajenje prostorov jih naredi izjemno prilagodljive za različne potrebe in okoljske pogoje.

Uporaba v stanovanjskih prostorih

V domovih toplotne črpalke zagotavljajo cenovno učinkovito in okolju prijazno ogrevanje ter hlajenje. Lahko služijo kot glavni vir ogrevanja ali kot dopolnilo obstoječim sistemom. Njihova prilagodljivost omogoča uporabo v novogradnjah in obstoječih domovih, kjer je mogoče izboljšati energetsko učinkovitost.

Uporaba v poslovnih prostorih

Za poslovne objekte, kot so pisarne, trgovine in gostinski lokali, toplotne črpalke zagotavljajo učinkovito ogrevanje in hlajenje, s čimer izboljšajo udobje zaposlenih in obiskovalcev. Poleg tega, so lahko pomemben del strategij za zmanjšanje operativnih stroškov in izpolnjevanje okoljskih standardov.

Njihovo upravljanje je izjemno enostavno, preko enostavnega digitalnega vmesnika ali na daljavo preko pametne naprave. Preprosto določite temperaturo v posameznih prostorih in pozabite na vse ostalo. Tudi potrebe po vzdrževanju so minimalne.

Možnosti namestitve

Ogrevalne toplotne črpalke so zasnovane tako, da omogočajo različne možnosti namestitve, odvisno od značilnosti objekta in razpoložljivega prostora.

Zunanje enote se lahko namestijo na tla ali stene, pri čemer je potrebno zagotoviti zadostno zračenje za optimalno delovanje.

Notranje enote pa se lahko integrirajo z obstoječimi ogrevalnimi sistemi, kot so radiatorsko ogrevanje ali talno gretje.

Notranja enota toplotne črpalke

Izbira prave črpalke

Pri izbiri toplotne črpalke zrak-voda je pomembno upoštevati velikost objekta in njegove izolacijske lastnosti, podnebne pogoje v regiji ter specifične želje po ogrevanju (želeno temperaturo stanovalcev oziroma zaposlenih v prostoru).

Strokovno svetovanje lahko pomaga določiti ustrezno moč in model črpalke, ki bo najbolj učinkovito zadovoljila te potrebe, hkrati pa zagotavljala optimalno energetsko učinkovitost in zmanjšala operativne stroške.

S pravilno izbrano in nameščeno ogrevalno toplotno črpalko lahko lastniki objektov izkoristijo številne prednosti te tehnologije, vključno z izboljšanjem energetske učinkovitosti, zmanjšanjem ogljičnega odtisa in zagotavljanjem udobnega bivalnega ali delovnega okolja skozi vse leto.