Kaj so reverzibilne toplotne črpalke in kako delujejo?

Zamislite si, da lahko z eno napravo svoj dom pozimi spremenite v toplo zavetje, poleti pa v prijetno hladno oazo. Da lahko z eno naložbo dobite dva sistema: ogrevanje za mrzle zimske dni in hlajenje v poletnih mesecih. Točno to omogočajo reverzibilne toplotne črpalke.

Preprosto povedano, reverzibilne toplotne črpalke so toplotne črpalke z dvojno funkcijo. Pozimi grejejo, poleti hladijo. Temeljijo na enakem principu prenosa toplote, kot običajne toplotne črpalke, vendar z dodatno sposobnostjo delovanja v obratni smeri.

Ogrevalna toplotna črpalka, ki hladi

Toplotne črpalke v veliki meri povezujemo z ogrevanjem prostorov. Večina stroke, kot tudi uporabnikov je mnenja, da gre za najučinkovitejši način ogrevanja doma.

Porast trga toplotnih črpalk pa je le še dodaten kazalnih, ki priča o priljubljenosti tega sistema v Sloveniji in širom Evrope. Ko so se toplotne črpalke začele uveljavljati kot najudobnejša in najbolj varčna rešitev za ogrevanje, smo vsi govorili o njeni funkciji ogrevanja.

Marsikdo sploh ni vedel (ali še ne ve), da je z njo možno tudi udobno hladiti v poletnih mesecih. Kot je za ogrevanje toplotna črpalka številka 1, je to za hlajenje klimatska naprava.

Funkcionalnost ogrevanja je bila glavna značilnost toplotne črpalke, ki še danes ostaja v ospredju. Kljub temu, da je danes že večina toplotnih črpalk na trgu reverzibilnih.

Reverzibilna toplotna črpalka je toplotna črpalka za ogrevanje z dodatno zmožnostjo delovanja v obratni smeri. To pomeni, da lahko toplotna črpalka poleti odvzema toploto iz notranjih prostorov in jo prenaša navzven (hlajenje), pozimi pa obratno – absorbira toploto iz zunanjega okolja in jo prenaša v notranje prostore (ogrevanje).

Gre za učinkovito napravo, ki zadosti kriterije prijetnega bivalnega okolja skozi vse leto.

Reverzibilna toplotna črpalka za ogrevanje

Reverzibilno delovanje toplotne črpalke za ogrevanje

Reverzibilno pomeni obrnljivo. In točno to se zgodi krožnemu procesu v toplotni črpalki. Na splošno, temelji delovanje toplotne črpalke na prenosu toplote iz enega vira (npr. zraka, vode ali zemlje) na drugo mesto, običajno v notranje prostore objekta za ogrevanje in/ali za hlajenje. Krožni cikel prenosa toplote se vrši skozi štiri glavne komponente:

  1. Uparjalnik absorbira toploto iz zunanjega vira.
  2. Kompresor poveča temperaturo hladilnega sredstva s stiskanjem.
  3. Kondenzator prenaša toploto hladilnega sredstva na vodo, ki kroži v ogrevalnem sistemu.
  4. Ekspanzijski ventil zmanjša tlak hladilnega sredstva, ki se nato vrne v uparjalnik, da proces lahko poteka znova.

In kaj se zgodi poleti, ko potrebujemo hlajenje? Reverzibilne toplotne črpalke še vedno delujejo po enakem principu, le da se vlogi kondenzatorja in uparjalnika zamenjata. S tem, prenos toplote poteka v obratni smeri. To omogoča, da reverzibilne toplotne črpalke za ogrevanje poleti ponujajo tudi aktivno hlajenje prostorov.

Delovanje toplotne črpalke pozimi in poleti

Dvojna funkcionalnost reverzibilne toplotne črpalke

Dvojna funkcionalnost omogoča celoletno uporabo reverzibilne toplotne črpalke za uravnavanje temperature v domu ali poslovnih prostorih, kar zagotavlja udobno bivalno ali delovno okolje ter lahko pripomore k zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja.

Poleti, imamo v Sloveniji veliko sončnih dni in tudi temperature se pogosto dvignejo nad 30 stopinj Celzija. Takrat notranji prostori hitro postanejo prevroči in neudobni, kar pa dejansko znižuje kvaliteto našega bivanja.

Visoka temperatura

Problem prevročih prostorov zato najpogosteje rešujemo s klimatskimi napravami, s katerimi ohranjamo udobno sobno temperaturo (20–27 stopinj Celzija).

Pa vendar, klimatske naprave zrak ohlajajo s pihanjem in lahko povzročajo številne nevšečnosti – od dvigovanja prahu in onesnaževal v zraku, vroče in hladne točke v prostoru, izpostavljenost pihanju ipd.

Kakšna je alternativa? Hlajenje s toplotno črpalko je učinkovita, do okolja prijazna in nizkoenergisjka rešitev za hlajenje, ki stanovalcem omogoča udobno bivanje. Zaradi vseh teh razlogov postajajo reverzibilne toplotne črpalke vedno bolj priljubljena rešitev tudi za sodobno klimatizacijo prostorov.

Prednosti reverzibilne toplotne črpalke

Poleg očitne dvojne funkcionalnosti, da delujejo tako kot ogrevalni kot hladilni sistem, prevzemajo reverzibilne toplotne črpalke še vse ostale prednosti običajnih:

  • energetska učinkovitost,
  • manjši ogljični odtis,
  • prihranki pri stroških,
  • enostavna namestitev,
  • izboljšano bivalno okolje in
  • dolga življenjska doba.

Reverzibilne toplotne črpalke se uporabljajo tudi za ogrevanje sanitarne vode. Z vgrajenim zalogovnikom za toplo vodo, boste z njimi poleg ogrevanja in hlajenja oskrbljeni še s toplo sanitarno vodo prav vsak trenutek dneva, 365 dni v letu. Kot toplotna črpalka za sanitarno vodo, toplotna črpalka za ogrevanje in klimatska naprava v enem.

Ne smemo pozabiti, da nam večfunkcionalna naprava omogoča prihranek pri prostoru, kot tudi pri stroških.

Ali so vse toplotne črpalke reverzibilne?

Ne. Obstajajo toplotne črpalke, ki niso reverzibilne in posledične ne omogočajo obeh funkcij – gretja in hlajenja. Natančneje, je zunanja enota toplotne črpalke tista, ki mora omogočati obrnjeno vlogo uparjalnika in kondenzatorja. Je pa res, da je že večina toplotnih črpalk danes reverzibilnih.

Toplotne črpalke so znane kot udobna, varčna in okolju prijazna rešitev za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Njihova reverzibilnost pa jim dodaja še dodatno funkcijo ­– poleg ogrevanja, lahko skrbijo še za učinkovito in denarnici prijazno hlajenje. Izberite eno rešitev za vse.

Za različne informacije o toplotnih črpalkah si lahko ogledate naslednje vire:

https://www.lip-radomlje.si/toplotna-crpalka-6-kw-cena/

https://www.lip-radomlje.si/delovanje-optimizacija-toplotne-crpalke/

https://www.lip-radomlje.si/toplotna-crpalka-ali-ogrevanje-na-drva/

https://www.lip-radomlje.si/najcenejsa-toplotna-crpalka-za-ogrevanje-vasega-doma/