Google optimizacija [kaj je & kako deluje]

V tem zapisu je za vse, ki vas zanima povečanje obiskanosti vaših spletnih strani, brez, da bi za to plačevali z Google Ads, oglasi, podrobneje predstavljena Google optimizacija.

S pomočjo optimizacije spletnih strani za Google boste na vaše spletne strani pripeljali več obiskovalcev, saj SEO optimizacija pomaga v višjim uvrstitvam spletnih strani na Googlu, posledično pa višje/vrhnje uvrstitve spletnih strani na prvih mestih Googla, prinašajo več obiskovalcev na internetne strani.

NAMIG: Celovit pregled pojmov povezanih z Google SEO optimizacijo, od tega kako optimizirati spletno stran, hitrih rezerv za optimizacijo spletnih trgovin ter informacij o tem kako se pišejo t.i. SEO članki, najdete na povezavi optimizacija spletne strani Seo-Praktik.si.

Kaj je Google optimizacija

Google optimizacija je skupek spletnih aktivnosti in procesov, ki jih moramo redno izvajati v povezavi s tem, da iskalnik Google bolje razume tematiko spletne strani, prepozna uporabniško vrednost internetne strani in jo na podlagi zaupanja v spletno stran, skozi čas, uvršča na višje pozicije pri prikazih spletnih strani v iskalniku.

Za Google optimizacijo se je najbolj prijel izraz SEO optimizacija (iz angl. search engine optimization).

Načeloma se Google optimizacija deli na 2 sklopa; onsite/onpage SEO optimizacija in offsite/offpage SEO optimizacija

Onsite Google optimizacija

Onsite Google optimizacija je izraz za skupek izvajanja aktivnosti NA sami spletni strani, katere uvrstitev v iskalniku Google, želimo izboljšati.

K onsite SEO optimizaciji sodi moderiranje/spreminjanje/izboljševanje/dopolnjevanje SEO naslovov, meta opisov, H oznak, spletnih vsebin, poglavij, slik ter notranjih n zunanjih povezav, z aktualnimi SEO pravili.

Bolj kot se trudimo na vsakem spletnem naslovu (url naslovu) celotne strani (na glavni strani in vseh podstraneh), izboljšati in upoštevati aktualna SEO pravila, boljše razumevanje iskalnika Google, lahko pričakujemo iz vidika njegovih oči, posledično pa si lahko, v kolikor spletna stran, na podlagi upoštevanja aktualnih SEO pravil, kakovostno zadovoljuje namen uporabnikov, obetamo višjo uvrstitev spletne strani na Googlu.

Primer onsite SEO optimizacije za url naslov, kjer so predstavljene pisalne mize

Na spodnji sliki je predstavljena ponudba pisalnih miz spletne trgovine Pohištvo123.si. Na sliki poglejte upoštevanje onsite SEO optimizacije pri opremljanju SEO naslova, meta opisa, url naslova ter kanonini oznaki url naslova za pisalne mize:

onsite seo optimizacija pisalne mize

Če boste obiskali povezavo pisalne mize na Pohištvo123.si, si poglejte kako je onsite SEO optimizirana tudi sama vsebina/opis kategorije pisalnih miz.

Primer onsite SEO optimizacije za url naslov kjer je SEO optimizirano cvetje spletne cvetličarne Sanjski-Sopek.si

Na spodnji sliki je prikazana onsite SEO optimizacija url naslova spletne cvetličarne Sanjski-Sopek.si, na katerem je prikazana ponudba cvetja. Tudi v tem primeru lahko vidite, da SEO naslov, meta opis, url naslov in kanonična oznaka vsebuje ključno besedo cvetje:

onsite seo optimizacija cvetje

Offsite SEO optimizacija

Offsite SEO optimizacija predstavlja izraz za izvajanje aktivnosti izven spletne strani (a vendar drugod po spletu), z namenom, da gradimo zaupanje Googla v našo spletno stran. Saj več kot se (kakovostnih) omemb naše spletne strani, nahaja na drugih speltnih straneh, bolj Google “domneva”, da je naša spletna stran, vredna zaupanja.

K offsite SEO optimizaciji spada redna gradnja t.i. povratnih povezav iz drugih spletnih strani, ki so povezane z našo spletno stranjo, povratne povezave pa lahko gradimo v več različnih oblikah.

Najbolj poznane oblike povratnih SEO povezav so:

  • komentiranje v blog zapisih drugih
  • sodelovanje na forumih
  • vpisi v spletne direktorije
  • kontekstualne povezave iz drugih speltnih vsebin
  • gostujoči članki in spletne vsebine
  • drugo

Od kakovosti in količine ter redne dinamike gradnje povratnih povezav, je v soodvisnosti od kakovosti izvajanja onsite SEO optimizacije, odvisna končna uvrstitev spletne strani v iskalniku Google.

Onsite SEO in offsite SEO Google optimizacijo izvajajo različne spletne agencije za digitalni marketing, nekaj osnovnih informacij o tem smo podali v članku, kjer je opisana motivacija zaposlenih v agencijah za spletni marketing.

NAMIG: V kolikor se zanimate za storitve Google optimizacije, poskušajte cenik za optimizacijo spletnih strani, preveriti pri različnih SEO agencijah in SEO strokovnjakih, saj se cene za SEO optimizacijo, med ponudniki storitev za Google optimizacijo, zelo razlikujejo. Hiter pregled osnovnih SEO storitev in cen za optimiziranje internetnih strani, najdete na povezavi.

Primer offsite SEO optimizacije za naravne dezodorante trgovine TakoLepo.si

Na spodnji sliki lahko vidite prikaz offsite SEO aktivnosti, ki jih zahteva Google optimizacija iz vidika gradnje povratnih povezav. Za ključno besedo naravni dezodoranti, ki so predstavljeni na url naslovu, kjer so predstavljene vse deodorantne kreme trgovine TakoLepo.si, lahko iz spodnje tabele lepo vidite štiri zgrajene povratne povezave in premik iz uvrščenosti url naslov iz nad 100-te pozicije (označeno s črtico) na 43. mesto na Googlu:

offsite seo optimizacija naravni dezodorant

Primer offsite SEO optimizacije za krajinsko arhitekturo podjetja Kreal

Krajinska arhitektura Kreal je svojo pot na Googlu, začela z uvrščenostjo na 52. mestu na dan objave novega url naslova. Po šestih mesecih offsite SEO optimizacije in gradnje raznovrstnih povratnih povezav, se url naslov, kjer je predstavljena krajinska arhitektura Kreal, nahaja na 14. mestu na Googlu:

offsite seo optimizacija krajinska arhitektura kreal

Kako deluje Google optimizacija

Google optimizacija deluje na podlagi REDNEGA truda in REDNEGA izvajanja SEO optimizacijskih aktivnosti, saj nobena spletna stran ni tako izdelana, da ne bi imela še kakšnih onsite SEO rezerv, hkrati pa nikjer na spletu več ne bi bilo mogoče, nanjo zgraditi dodatnih povratnih povezav.

To pomeni, da ima vsaka spletna stran, t.i. SEO rezerve, za izboljšanje rezultatov Google optimizacije, pa je odvisno ali te rezerve vidimo in opazimo in ali jih implementiramo (najmanj tako hitro kot naši spletni konkurenti).

Google optimizacija je REDEN proces izboljševanja spletnih strani, če ne drugega, pa najmanj zato, ker svoje spletne strani, skladno z razvojem iskalnikov in interneta, izboljšuje naša konkurenca (npr. prilagodljivost spletnih strani prikazom na mobilnih napravah, hitrost nalaganja spletnih strani, itd…)

Za čimboljšo kakovost izdelanih spletnih strani, je kljulno, da se Google optimizacija, upošteva že ob načrtovanju spletne strani, napotke o tem kako načrtujemo izdelavo spletnih strani, najdete na povezavi.

Primer delovanja hkratne onsite in offsite Google optimizacije na prezračevalnih sistemih

Google optimizacija deluje najbolje takrat, ko se hkrati kakovostno izvajata obe veji optimizacije spletnih strani za Google: onsite SEO in offsite SEO optimizacija skupaj.

Če se zgolj eni izmed vej Google optimizacije posveča več pozornosti kto drugi, so pogosto rezultati Google optimizacije prepočasni ali drugače nezadovoljivi, krasen primer učinkov kakovostne, celovite onsite + offsite Google optimizacije pa poglejte v rezultatih spletne strani, na kateri so predstavljeni prezračevalni sistemi.

Spodnja slika prikazuje premik url naslov spletnega portala Varčevanje-energije.si, na katerem so predstavljeni prezračevalni sistemi. Iz začetne sedme uvrstitve na prvi strani Googla, se spletna vsebina s predstavljenimi prezračevalnimi sistemi, nahaja na 3. mestu, na prvi strani Googla:

google optimizacija prezracevalni sistemi

Google optimizacija url naslova za več ključnih besed, hkrati (primer ebonitete.si)

Načeloma velja v SEO stroki, da se za en, posamezen url naslov, SEO optimizira ena ključna beseda, prednosti predvsem pri stroških izvajanja offsite SEO optimizacije, pa se izkažejo takrat, ko za en url naslov, optimiziramo več ključnih besed.

Če z gradnjo povratnih povezav na točno določen url naslov optimiziramo več ključnih besed, to pomeni, da se bo naša spletna stran, z več ključnimi besedami, s časom znašla na prvih mestih Googla.

Prikaz SEO optimizacije enega url naslova za več ključnih besed, prikazuje spodnja slika optimiziranega url naslova za ebonitete.si. Ebonitete.si so zelo znana, slovenska spletna stran, ki omogoča podjetnikom, da pridobijo bonitetno poročilo podjetja, s katerim nameravajo sodelovati.

google optimizacija vec kljucnih besed

Seveda je pri Google optimizaciji posameznih url naslovov, za več ključnih besed hkrati, pomembno upoštevati rabo ključnih besed v sami spletni vsebini, kakopr tudi anchor tekste, ki preko zunanjih zgrajenih, povratnih povezav, z ustreznimi ključnimi besedami, kažejo nazaj na url naslove spletnih strani.

Google optimizacija za kredite abanka.si

Na spodnji sliki lahko vidite, da je url naslov Abanke za kredite, optimiziran za več ključnih besed, povezanih s krediti (gotovinsko posojilo, gotovinsko posojilo takoj, kredit na položnice, kredit za sp, itd…). Za vse te ključne besede, Google prikazuje spletno podstran abanke.si, na url naslovu https://www.abanka.si/krediti.

google seo optimizacija krediti

Glavne koristi Google optimizacije za spletne strani

Glavna koristi izvajanja REDNE Google SEO optimizacije je izboljšanje uvrstitev spletnih strani, za vedno več ključnih besed, ki jih uporabniki Googla vtipkajo ali izgovarjajo v iskalnik, posledično pa boljše/višje uvrstitve spletnih strani na Googlu, prinašajo več obiskovalcev na spletno stran.

Preko povečanega števila obiskovalcev na spletne strani, si lahko le te, obetajo več realiziranih poslov oz. nakupov (v kolikor gre za spletne trgovine), s tem pa se izboljšajo prodajni rezultati podjetij.

Dodatna prednosti Google optimizacije je, da nam skozi čas in z doseganjem vedno višjih uvrstitev spletnih strani skozi Google, ni potrebno več toliko marketinškega proračuna namenjati za plačljive spletne kampanje, s čimer se z visokimi uvrstitvami na Googlu, s spletno stranjo, “odlepimo” odvisnosti od t.i. plačljivih spletnih kampanj-

Ker je Google optimizacija dolgoročen in trajen proces, se njeno izvajanje splača sistemsko vgraditi v redno izvajanje spletnih aktivnosti, s čimer si zagotovimo dolgoročno obstojne visoke pozicije in dolgoročno pridobivanje spletnega posla, kljub temu, da cene za plačljivo spletno oglaševanje, promocijo in pojavnost, na internetu, na vseh najpomembnejših in najbolj prepoznavnih spletnih kanalih, iz leta v leto, naraščajo. Razlike med spletnimi oglaševalskimi kanali smo opisovali na povezavi.

NAMIG: V kolikor vam je Google optimizacija že poznana in jo že izvajate, imate pa vseeno konkretno Google SEO težavo, ki jo želite odpraviti, vam priporočamo ogled seznama Google SEO težave, kjer so objavljene najbolj aktualne SEO težave in postopki za njihovo odpravljanje.

Viri in dodatne informacije

1 – Dodatni, uporabni viri za učinkovit spletni marketing