Kako določiti pravilne ključne besede za spletne trgovine

Ključne besede so besedne zveze, ki jih ljudje vnesejo v spletne iskalnike, z namenom, da jim bodo ti vrnili želene rezultate. Optimiziranje svoje spletne strani za najboljši rezultat na spletnih iskalnikih imenujemo SEO ali Search Engine Optimization. Pod SEO spada tudi izbiranje pravilne ključne besede za svojo spletno stran. V tem članku pa boste lahko prebrali, kako določiti ključne besede za spletne trgovine.

Ključne besede imajo veliko pomembnost pri vseh spletnih straneh, še posebaj pri spletnih trgovinah. Tukaj moramo namreč biti previdni, da na spletu prikazujemo svoje izdelke pravim ljudem – ljudem, ki so pripravljeni narediti nakup. Od SEO je torej odvisen uspeh vseh spletnih trgovin in prodajnih spletnih strani.

Zaradi pomembnosti SEO vam priporočamo, da obiščete spletno stran SEO Praktik. Optimizacija spletnih strani je glavna tema te informacijske spletne strani. Na SEO Praktik boste namreč našli vse vrste člankov, ki vam bodo pomagali pri vaši optimizaciji spletnih strani.

Določanje tematike za ključne besede

Ob določanju pravilne ključne besede za spletne trgovine moramo vedno začeti s povezovanjem vsebine spletne strani z tematiko ključne besede. To naredimo “na pamet”, lahko si pomagamo s tem, da na list papirja pišemo ideje, ki bi jih ljudje največkrat vpisali v spletne iskalnike.

Ta list nam bo kasneje pomagal, saj ga bomo razširili in nato uporabili za sistem izločevanja.

Da pravilno določite tematiko vaših ključnih besed, lahko pogledamo primer na spletni strani Norma, ki cilja na ključno besedo presna hrana. Na tej spletni trgovini lahko namreč najdemo zelo jasen primer za povezavo teme spletne strani in ključne besede. Ker spletna stran opisuje in prodaja presno hrano se je avtor spletne trgovine odločil, da bo to tudi ključna beseda spletne trgovine.

ključne besede za spletne trgovine

 

Razširjanje seznama

Seznam, ki smo ga sedaj zgradili je najverjetneje kratek in nam po sistemu izločanja ne bi ostalo veliko možnosti. Zaradi tega razloga bomo seznam razširili. Na srečo obstajajo tudi za to spletna orodja. Orodje, ki vam ga najbolj priporočamo je Keyword Sheeter.

Spletna stran Keyword Sheeter deluje tako, da vanjo vnesemo začetno ključno besedo, nato pa pustimo, da nam orodje vrne predloge. Orodje deluje zelo hitro in ponuja rezultate, ki nam bodo zelo pomagali. Kot primer bomo za demonstracijo uporabili ključno besedo paintball. Takšne informacije so v tem primeru uporabne za spletne strani, kot je paintball-ljubljana.si.

ključne besede za spletne trgovine

Kot vidite na zgornji sliki nam je orodje Keyword Sheeter v manj kot treh sekundah ponudilo 24 rezultatov. Te ključne besede za spletne trgovine lahko sedaj dodamo na svoj seznam. Naslednji korak bo, da te ključne besede pregledamo.

Pregled lastnosti ključnih besed

Ključne besede za spletne trgovine imajo dosti raznovrstnih lastnosti, ki se morajo ujemati s našimi željami. To ujemanje mora obstajati zaradi vpliva omenjenih lastnosti na uspeh spletne strani. Za pregled teh lastnosti bomo morali uporabiti nekaj spletnih SEO orodij.

Iskalni volumen in težavnost

Iskalni volumen in težavnost sta dve lastnosti, ki jih ima vsaka ključna beseda. Da zvemo kakšno vrednost morata ti dve lastnosti vsebovati moramo najprej razmisliti o cilju naše spletne trgovine.

Iskalni volumen je število ljudi, ki na mesec v spletni iskalnik vnese ključno besedo. Težavnost nam pove, kako težko se je uvrstiti visoko na ključni besedi. Ti dve lastnosti se pogosto prepletata, ampak moramo vseeno preveriti obe. Na srečo večina orodij za pregledovanje teh dveh lastnosti ponuja obe potrebni informaciji.

SEO orodje, ki ga boste za ta postopek uporabili mora biti odvisno od spletnega iskalnika za katerega želite rezultate. Ker je Google najbolj popularen spletni iskalnik na svetu, bomo v tem članku naredili primer s SEO orodjem Ubersuggest.

Ubersuggest je SEO orodje, ki ga je razvil SEO strokovnjak Niel Patel. Orodje je dostopno v obliki spletne strani ter razširitve za spletni brskalnik Chrome. V obeh primerih bomo pridobili enake rezultate. Orodje Ubersuggest bomo uporabili na primeru ključne besede pisalne mize.

ključne besede za spletne trgovine

Na zgornji sliki lahko vidite rezultate spletne strani, ki nam prikaže vse potrebne informacije za ključno besedo pisalne mize. Pisalne mize ima namreč iskalni volumen 1000 in težavnost 35. Kot lahko vidite v desno-zgornjem kotu, lahko v orodju Ubersuggest zberemo kraj in jezik iskanja. Spletna stran nam prikaže še veliko več podatkov, na primer najvišje uvrščena spletna stran na ključni besedi pisalne mize je Pohištvo123.

Orodje je na ta način brezplačno, možen pa je tudi nakup plačane verzije, ki nam omogoči neomejeno iskanj ter še dodatne informacije, ki nam pomagajo s predvidevanjem lastnosti ključnih besed.

Iskalni namen ključne besede za spletne trgovine

Iskalni namen je še ena lastnost, ki jo moramo preveriti pred začetkom onsite optimizacije. Iskalni namen je namreč lastnost, ki nam pove, s katerim razlogom ljudje iščejo dano ključno besedo. Tokrat bomo kot primer uporabili ključno besedo spletna lekarna.

Vsako iskanje ma določen razlog, če te razloge generaliziramo glede na ključne besede, lahko določimo najbolj pogost oziroma ponavljajoč razlog. To je definicija iskalnega namena. Ker je postopek do ugotovitve iskalnega namena bolj zapleten kot za ostale lastnosti, ga bomo morali poiskati sami.

Tukaj lahko spet uporabimo list ključnih besed, ki smo ga ustvarili na začetku članka. Ta seznam bi sedaj po izločanju zaradi težavnosti in iskalnega volumna moral biti manjši. V našem primeru bomo uporabili zgoraj navedeno ključno besedo spletna lekarna.

Da pridobimo informacije o iskalnem namenu moramo ključno besedo na spletu poiskati s anonimnim iskalnikom. Mi bomo uporabili spletni iskalnik StartPage, saj prikazuje rezultate identične Googlu, le da ne upošteva iskalnikove lokacije ter iskalne zgodovine.

ključne besede za spletne trgovine

StartPage nam je prikazal spletne strani, ki se največkrat prikažejo na spletnih iskalnikih. Naša naloga je, da med danimi rezultati pregledamo vsaj prvih 5 spletnih strani. Na teh spletnih straneh moramo biti pozorni na tip spletne strani. Tako poskušamo čez več spletnih strani najti vzorec.

Iz tega vzorca lahko sklepamo iskalni namen ključne besede. V tem primeru je prvih 5 spletnih strani spletne trgovine, kar pomeni, da je iskalni namen ključne besede nakupni. Prva uvrščena spletna stran na spletna lekarna je Lekarna Soča. Ljudje namreč ob iskanju ključne besede spletna lekarna želijo narediti nakup.