Teambuilding na vodi – rafting je lahko čudovita izkušnja

Spodaj je opisan teambuilding na vodi, ki je kot rafting lahko izjemno čudovita izkušnja.

V poletnih časih organizatorji teambuilding dogodkov vse pogosteje ponujajo tudi adrenalinska doživetja na vodi. V Sloveniji je prav gotovo najbolj poznan rafting na Soči, saj je vožnja po tej čudoviti reki vedno nepozabna izkušnja. Beseda rafting je angleška beseda, v slovenščini za njo nimamo prav dobrega prevoda. Najbolje lahko rafting opišemo kot spust z gumenjakom, ali spust s čolnom po divjih vodah. Rafting je specifična oblika razvedrila, za izvajanje ne potrebujemo kakšnega posebnega znanja, vsekakor pa je za upravljanje čolna na divjih vodah, potrebno veliko moči in vzdržljivosti in je idealen za vzdrževanje aerobne sposobnosti.

teambuilding - rafting

Rafting je zelo priljubljen med udeleženci teambuilding dogodkov

Teambuilding na vodi je na splošno zelo priljubljen med udeleženci dogodkov, ki jih podjetja organizirajo za svoje zaposlene. Posebej v vročih poletnih dnevih, je odmik od napornega delovnika zelo dobrodošel. Kaj sploh je rafting? V Sloveniji je definicija raftinga spust s čolnom po divjih vodah, pri nas se je ohranil predvsem turistični rafting, čeprav je v drugih državah cenjen tudi kot tekmovalni šport. Prvi znan spust po divjih vodah se je zgodil v Ameriki in sicer po reki Colorado, skozi Grand Canyon. V Coloradu so čolni na divjih vodah nadomestili lesene splave, spusti pa so bili prvotno namenjeni raziskovanju reke, ter rastlinstva in živalstva ob reki in v njej. Sprva so se po reki Coloradu spuščali samo geologi in njihove pripovedi, kako čudovita dogodivščina je spust po divji reki, je kmalu privabila turiste in avanturiste, ki so se želeli spustiti po reki.

Začetki raftinga v Sloveniji

Američani so seveda kmalu ugotovili, da je rafting lahko čudovita priložnost za turizem, saj lahko ljudem ponudi vse, kar v mestih in v napornih službah najbolj pogrešajo. Pristen stik z naravo, rekreacija in čudovit občutek, ki ga prinaša povečan adrenalin. Prav v Ameriki so tudi prvič organizirali rafting kot teambuilding dogodek, saj so vodilni v podjetjih predvidevali, da bo tovrstna izkušnja močno povezala zaposlene, saj morajo v čolnu delovati kot dobro usklajena skupina. V Sloveniji se je z raftingom prvi začel ukvarjati Janez Valant in sicer okoli leta 1970, kmalu zatem pa je ustanovil prvi rafting klub v Sloveniji. Klub je že leta 1980 ponujal teambuilding dogodke, ki so vključevali tudi spuste s čolni in to po rekah v Sloveniji, Hrvaški, Italiji, Avstriji in zelo pogosto tudi po reki Tari v Črni gori.

Vir:

Valant Janez, Prvi rafting klub v Sloveniji