Kako bolezen suhih oči vpliva na našo produktivnost

Bolezen suhih oči je neprijetna očesna bolezen, ki se pojavlja takrat, ko je naš solzni film nekakovosten ali ga je premalo. Lahko je tako zoprna, da bistveno vpliva na kakovost našega življenja ter s tem tudi na našo produktivnost.

V lanski študiji so preučevali vpliv bolezni suhih oči na produktivnost na delovnem mestu in prišli do kar nekaj zanimivih rezultatov ter spoznanj. Berite dalje za podrobnosti – predlagamo tudi nekaj preprostih rešitev za lajšanje težav.

Študija o vplivu suhih oči na produktivnost

V longitudinalni raziskavi oz. študiji so strokovnjaki ocenjevali vpliv bolezni suhih oči na splošno dejavnost pacientov in na njihovo storilnost. Ugotovili so, da lahko huda oblika bolezni suhih oči odločilno vpliva na slabšo produktivnost in zmanjša željo po dejavnostih.

Kako je študija potekala?

V študiji je sodelovalo 535 udeležencev, ki so kazali simptome zmerne do hude bolezni suhih oči. Raziskovalci so jih prosili, da izpolnijo vprašalnik o vplivu bolezni na produktivnost in dejavnost, in sicer ob začetku študije, čez 6 mesecev in čez 12 mesecev. Prav tako so zdravniki v enakih časovnih intervalih na pregledu ocenili simptome in znake bolezni. Pri tem so uporabili različne teste, npr. Schirmerjev test, test razpolovnega časa solz ipd.

Kakšni so bili rezultati?

Po opravljenih pregledih in izpolnjenih vprašalnikih so strokovnjaki primerjali, kakšna je povezava med znaki bolezni suhih oči in zmanjšano storilnostjo. Ugotovili so, da v splošnem bolezen suhih oči za kar 24,5 odstotkov zmanjša storilnost.

Med udeleženci, ki so bili ob začetku raziskave zaposleni, jih je v povprečju 2 % prijavilo izostanek iz službe. 18 % jih je opravljalo delo oz. so bili na delovnem mestu kljub bolezni, vendar so pri delu v določenem časovnem obdobju čutili ovire. 19,6 % jih je čutilo ovire celoten čas prisotnosti v službi.

Ko so strokovnjaki primerjali te rezultate z rezultati pregledov, poimenovanih indeks bolezni očesne površine, so opazili veliko vzporednic. Slabši kot so bili rezultati, več je bilo izostankov iz službe in negativnega vpliva na opravljanje dejavnosti.

Vsaka sprememba za 10 enot na indeksu bolezni očesne površine je botrovala 4,3-odstotni spremembi na področju produktivnosti.

Zaključki raziskave

Čeprav v raziskavi niso upoštevali razlik med ljudmi z boleznijo suhih oči in tistimi, ki bolezni nimajo, so bili učinki bolezni na produktivnost dobro izmerjeni. Rezultati te študije podpirajo predvidevanja, da je bolezen suhih oči lahko gospodarsko in osebno breme, ki ga je mogoče nekoliko olajšati, če ustrezno lajšamo simptome bolezni suhih oči.

krotiti simptome bolezni suhih oči?

Bolezen suhih oči se pojavlja takrat, ko je naš solzni film nekakovosten ali ga je premalo.
Solzni film lahko postane nestabilen zaradi različnih dejavnikov. Med njimi so vplivi iz okolja, prisotnost različnih bolezni, različni kirurški posegi na očeh ter hormonske spremembe.

Ko občutimo težave z očmi, ki bi lahko bile bolezen suhih oči, lahko za nasvet in pregled zaprosimo zdravnika. Ta nam bo predpisal terapijo in dal splošne nasvete za lajšanje simptomov. Velikokrat lahko zdravnik poleg predpisane terapije svetuje tudi samoplačniške kapljice za oči. Na trgu je na voljo veliko proizvodov, a pri bolezni suhih oči je pametno izbrati tiste, v katerih ni konzervansov.

Svetujemo vam, da pozorno preberete deklaracijo s sestavinami in ste pozorni na naslednja vprašanja:

  • Ali kapljice za oči vsebujejo konzervanse?
  • Kako dolgo so kapljice za oči uporabne?
  • Ali so kakšne posebne zahteve glede shranjevanja?
  • Kakšne sestavine vsebujejo? Najbolj blagodejni sta trehaloza in hialuronska kislina (na povezavi najdete kapljice, v katerih se kot učinkovina nahaja trehaloza).

Za manj težav s suhimi očmi poleg terapije in uporabe kapljic za oči upoštevajte še naslednje nasvete:

  • Po potrebi v zaprtih prostorih uporabljajte vlažilnik zraka.
  • Poskrbite za manj ogrevanja, saj tudi ogrevanje zniža zračno vlago.
  • Ko delate za računalnikom ali dlje časa zrete v telefon, zavestno mežikajte in uporabite pravilo 20–20: Po 20 minutah dela si vzemite premor in za 20 sekund poglejte stran od ekrana in v daljavo, da razbremenite oči.
  • Pijte veliko tekočine, da bodo oči hidrirane.
  • Ko ste zunaj, lahko sončna očala zaščitijo vaše oči pred mrazom in vetrom, ki prav tako povzročata suhe oči.
  • Ko se vozite v avtomobilu, zračenje usmerite stran od oči.