Kako poteka zdravljenje blefaritisa demodeks: izkušnje iz prve roke

Blefaritis je neprijetna očesna bolezen, ki pomeni vnetje robov vek. Bolezen se kaže kot rdečina in oteklina očesne veke ter lahko bistveno vpliva na kakovost življenja. Zanimivo je, da lahko to bolezen povzročijo tudi mikroskopsko majhni organizmi z imenom pršice demodeks. Objavljamo prevod blog zapisa Sanele, objavljen na hrvaških spletnih straneh, ki se že lep čas spopada z vnetjem vek zaradi pršice demodeks. Preverite, kakšno je njeno zdravljenje blefaritisa demodeks in kako se prebija iz dneva v dan: z neprijetnimi občutki se bori z oljem čajevca, pa tudi z uporabo kapljic za oči.

zdravljenje blefaritisa demodeks pri ženski ki spi

Kako so za mojo bolezen suhih oči krive tudi pršice demodeks

Že kmalu na začetku mojega spopadanja z boleznijo suhih oči so mi postavili diagnozo blefaritisa zaradi pršice demodeks in mi povedali, da gre za pomemben faktor, ki prispeva k pojavi bolezni suhih oči.

A kako je do diagnoze sploh prišlo in kakšni simptomi so me mučili? Že leta nazaj, ko še nisem imela nobene uradne diagnoze v zvezi z očmi, sem opažala drobne izpuščajčke na vekah in občasno srbenje. Ko sem že začela uporabljati kapljice za suhe oči zaradi občasnih težav, se mi še sanjalo ni o nikakršnem vnetju vek.

A nekega dne sem opazila, da so moje veke debelejše kot sicer. Rob vek je bil videti zatečen in rdeč. Seveda sem se najprej obrnila na Google in naletela na članek Natečeni kapci i natečene oči: pitanja i odgovori. Ko sem prebirala članek, sem takoj posumila, da imam vnetje vek, saj sem na številna vprašanja lahko odgovorila pritrdilno. A oteklina je v nekaj dneh splahnela in življenje se je povrnilo v stare tirnice. A ne za dolgo. Kmalu se je oteklina vrnila, poleg tega pa sem začutila tudi bolečino v očeh, o kateri sem več prebrala na portalu Mojeoko.hr.

Kmalu sem se odločila za posvet pri zdravniku. S posebnim pregledom je bilo ugotovljeno, da imam vnetje vek, povzročeno s pršico demodeks. Če za demodeks še niste slišali, naj vam povem, da gre za drobne pršice, ki živijo na koži in v lasnih mešičkih ter se hranijo z odmrlimi kožnimi celicami. Žal se lahko zgodi, da se pršice preveč namnožijo ter poškodujejo Meibomove žleze v robovih vek in trepalnice. Vse to pelje v neprijetne simptome, ki so doleteli tudi mene: bolečina, oteklina, občutek suhih oči.

zdravljenje blefaritisa demodeks na očeh, kjer so vidne značilne luske

Zdravljenje blefaritisa demodeks: kaj vse sem poskusila

Na prvem pregledu, ko je zdravnica postavila diagnozo pršice demodeks, mi je že takoj svetovala različne oblike zdravljenja. Prvo je bilo ambulantno zdravljenje blefaritisa demodeks z oljem čajevca z namenom zmanjšati število pršic na mojih vekah. Zdravnica je na robove vek ob trepalnice previdno nanesla močno koncentrirano olje čajevca ter ga nato sprala, da ne bi prišlo do draženja kože ali oči.

Po tej ambulantni obravnavi sem od zdravnice dobila navodila, da naj z zdravljenjem s čajevcem nadaljujem. Na recept sem dobila posebne z oljem čajevca prepojene krpice, posebej namenjene zdravljenju in negi pri pršice demodeks. Naročili so mi, naj veke negujem dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Zdaj te krpice uporabljam že nekaj let in izkazale so se za najbolj učinkovito domače zdravljenje, kar sem ga do zdaj preizkusila.

Povedati moram tudi, da sem za kratek čas uporabljala posebno peno namesto krpic. Gre zato, da si peno naneseš na rob vek, očistiš in nato spereš z vodo. Ta postopek ni bilo preveč učinkovit, saj je bilo sredstvo s oljem čajevca precej agresivno in sem ga hitro sprala z roba veke. Nekaj časa sem ga poskušala razredčiti na prstu, vendar je bil celoten postopek zamuden in v primerjavi s preprosto uporabno krpic.

Hkrati mi je zdravnica priporočila tudi uporabo kapljic za oči, da bi si z njimi lajšala simptomi suhih oči, ki so klasičen spremljevalec vnetja vek. Vestno jih uporabljam prav vsak dan, in to večkrat na dan – kadarkoli začutim simptome, kot so draženje, pekoč občutek ali občutek tujka.

zdravljenje blefaritisa demodeks s krpicami olja čajevca

Kako so mi za zdravljenje priporočili med manuka

Če še niste slišali za med manuka, naj vam povem, da gre za med, ki ga je mogoče dobiti samo originalno iz Nove Zelandije. Pridobiva se ga iz novozelandskega grma manuka, ki raste predvsem na Novi Zelandiji in je povsem avtohtona vrsta grmičevja. Naj bi bil odličen za zdravljenje blefaritisa demodeks, saj naj bi zatiral pršice demodeks.

Zdravnica mi je priporočila, da si pred spanjem z bombažno palčko na rob veke nanesem nekaj medu manuka, potem ko sem uporabila krpice z oljem čajevca za čiščenje. Mikroorganizmi v medu naj bi prav tako pomagali pregnati pršico demodeks in druga bakterije.

Imela sem nekaj težav z nanašanjem, poleg tega sem tudi umazala svojo blazino. Niti nisem prepričana, ali mi je med manuka kaj pomagal, vseeno pa je deloval pomirjujoče po čiščenju z oljem čajevca.

Moje zdravljenje blefaritisa demodeks je vključevalo tudi pršilo s hipoklorovo kislino

Čez nekaj mesecev se mi je zdelo, da se je vnetje vek precej umirilo, a zdravnica je še vedno opazila preveč demodeksa na robovih vek. Svetovala mi je, naj poskusim uporabljati raztopino hipoklorove kisline.

Pršilo sem s težavo uporabljala, saj si ga je bilo res težko nanesti na rob veke. Poskušala sem ga naškropiti na bombažno palčko, a je na ta način veliko izdelka šlo v nič. Ni se mi zdelo, da mi je izdelek kaj posebej pomagal, zato sem ga sčasoma opustila, a zelo intenzivno čistila veke s krpicami, prepojenimi z oljem čajevca.

Kako bom bolezen še naprej imela pod kontrolo

Ker imam težave z imunskim sistemom, je demodeks nekaj, čemur moram posvečati dovolj pozornosti. Vnetni procesi v telesu pri meni morajo biti pod kontrolo, zato sem vedno odprta za zdravljenje blefaritisa demodeks.Definitivna se vedno znova vračam h krpicam z oljem čajevca in kapljicam za oči oz. umetnim solzam – oboje me nikoli ne razočara.