Konopljini proteini – zakladnica beljakovin [učinki in uporaba]

Konopljini proteini se pridobivajo iz semen industrijske konoplje. Najprej semena industrijske konoplje hladno stiskajo kjer se izloči hladno stiskano konopljino olje. Semena konoplje nato posušijo in zmeljejo, ter tako pridobijo proteinski prah. To so beljakovine, ki vsebujejo vseh dvajset aminokislin, maščobne kisline omega 3 in omega 6. Konopljini proteini so v obliki prahu; nekateri jim pravijo tudi konopljina pogača.

Zlahka jih vključimo v prehrano in veljajo za izredno bogat vir beljakovin rastlinskega izvora.

konopljini proteini učinki

Kaj vsebujejo konopljini proteini?

Konopljine beljakovine v prahu so močan antioksidant, predvsem zaradi vsebnosti klorofila, tokoferolov in tokotrieriolov. V kemijski sestavi proteinskega prahu najdemo tudi globulin, askorbinsko kislino, fitosterole, riboflavin in beta karoteni. V konopljinih beljakovinah so prisotni tudi minerali magnezij, fosfor, železo, kalij in kalcij. Naravni proteini iz konoplje so tudi izjemen vir vlaknin.

Konopljini proteini – učinki na zdravje

Beljakovine, prehranske vlaknine, esencialne maščobne kisline, minerali in antioksidanti – ko vse to povežemo v celoto, dobimo številne pozitivne učinke na zdravje in počutje:

Konopljini proteini – učinki na zdravje in počutje:

Izboljšanje prebave – velika večina proteinov vsebuje laktozo, neglede na to, ali so to živalski ali rastlinski proteini. Ker pa imamo skoraj vsi ljudje laktozno intoleranco (nekateri večjo nekateri manjšo), to lahko nekaterim povzroči prebavne motnje. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin, konopljini proteini blagodejno vplivajo na prebavo.

Regeneracija mišic – vsakdo ve, da je po športu in rekreaciji potrebna tudi mišična regeneracija. Proteinski praški so navadno prva odločitev marsikaterega športnika, konec koncev, so proteini ključnega pomena za “grajenje” mišične mase. Ker so konopljini proteini popolni proteini (vsebujejo vseh 9 esencialnih aminokislin) in ne povzročajo alergij, so več kot le dobro nadomestilo navadnim proteinskim praškom in so primerni tudi za alergike.

Krepitev imunskega sistema – globularni proteini (edestin in albumin) so sestavni del encimov, protiteles, hormonov, fibrinogen-a (protein ki skrbi za strjevanje krvi) ter se nahajajo tudi v krvni plazmi.

Povečanje energije– esencialne maščobne kisline proizvedejo kar dvakrat več energije kot ogljikovi hidrati, poleg tega pa se beljakovine počasneje razgrajujejo, kar pomeni, da se energija sprošča počasneje in več časa.

Blažilec vnetij – GLA oziroma gamalinolenska kislina, je esencialna maščobna kislina, ki nam skupaj z ostalimi hranili konopljinih proteinov pripomore k lajšanju vnetij.

Zdravje srca – bolezni srca so najpogostejši vzrok smrti. Ko arginin (antioksidant), prehranske vlaknine in maščobne kisline povežemo v celoto, dobimo skupek hranil, ki zmanjšujejo možnost nastanka srčnih bolezni.

Povečunje mišične mase – BCAA so razvejane aminokisline, ki se presnavljajo v skeletnih mišicah ter skupaj z albumin-om in edestin-om preprečujejo “izgubo” mišic, ob redni vadbi pa pripomorejo k hitrejšem povečanju mišične mase.

Izboljšanje metabolizma – optimalen vnos beljakovin je ključnega pomena za izgubo telesne teže in izboljšanje metabolizma, kar pripomore tudi k hitrejši porabi maščob in nastanku mišične mase. Hrana z nizko vsebnostjo prehranskih vlaknin nas lahko nasiti, a le za kratek čas. Ker so konopljini proteini bogati s prehranskimi vlakninami, se občutek sitosti občutno podaljša.

Čistijo debelo črevo – visoka vsebnost prehranskih vlaknin (topnih in netopnih) v konopljinih proteinih pripomore k naravnem čiščenju debelega črevesa in lahko zmanjša tveganje za nastanek hemoroidov, zaprtosti, diareje, poleg tega pa pripomore tudi k čiščenju toksinov iz telesa.

Uravnavajo raven holesterola – s pomočjo esencialnih maščobnih kislin, se v našem telesu znižuje raven nezdravih maščob in nastanek holesterolnih plaket v arterijah.

Zmanjšujejo tveganje za osteoporozo – esencialne maščobne kisline imajo pomembno vlogo pri številnih procesih, vključno s preprečevanjem nastanka osteoporoze, ki je velikokrat posledica pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin (GLA in EPA).

Krepijo lase in lasišče – vsebnost vitamina E in maščobnih kislin lahko pripomore k zmanjšanju srbečice, razdraženosti, pravilni navlaženosti ter močnejšem lasišču. Ob kombinaciji nege las s konopljinim oljem, bojo vaši lasje postali sijoči in zdravi.

konopljini proteini ucinki

Konopljini proteini ali konopljina moka?

Konopljine proteine in moko iz konoplje pridobivamo s hladnim stiskanjem semen konoplje. Na videz zelo konopljina mokapodobna produkta, vendar se razlikujeta v svoji vsebnosti vlaknin in beljakovin.

S hladnim stiskanjem konopljinih semen pridobivamo konopljino olje, kot stranski produkt pa ostane “konopljina pogača”, ki je polna beljakovin in prehranskih vlaknin. Konopljino pogačo nato predelamo v konopljino moko, ki jo lahko večkrat presejemo in dobimo beljakovinsko bogate konopljine proteine.

Konopljina moka je bogatejša s prehranskimi vlakninami, saj se povečini zadržujejo v lupinah konopljinih semen. Ker je konopljina moka bolj “groba” kot proteinski prah, vsebuje več delcev konopljinih semenskih lupin in posledično več prehranskih vlaknin.

Konopljin proteinski prah je prav zaradi tega bogatejši z beljakovinami, saj se le-te zadržujejo v najmanjših delcih “konopljine pogače. Vsebnost vitaminov, maščobnih kislin, mineralov pa je pri obeh produktih zelo podobna.

Ali lahko s konopljinimi proteini tudi hujšam?

Konopljine beljakovine  so primerne tudi za ljudi, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, saj delovanje proteinov učinkuje tako, da pomaga pri izgorevanju maščob, hkrati pa prispevajo k pridobivanju mišične mase. Konopljini proteini za hujšanje so vsekakor izredno kakovostno živilo, pomembno je, da niso kemično obdelani. Pomembno je, da konopljin prah, ki ostane na koncu, še vedno deluje antioksidativno in  še vedno vsebuje vse glavne učinkovine.

Konopljini proteini za športnikekonopljini proteini za športnike

Konopljini proteini so dobrodošli predvsem za športnike, ki želijo svoje mišice po napornem treningu regenerirati na naraven način. Idealno je, če jih zaužijemo pred in po treningu, saj si z njimi pred začetkom treninga zagotovimo potrebno energijo, po treningu pa konopljini proteini poskrbijo za regeneracijo mišic.

Kako lahko uporabljamo konopljine proteine?

Konopljine proteine lahko zelo preprosto vključimo v svoje obroke kot dodatek npr. jogurtu, juhi, smutijem, napitkom. Lahko pa jih uporabimo tudi kot delni nadomestek moke pri peki kruha ali peciva.

Konopljine proteine lahko:

  • Zmešamo v smutije: energijsko vrednost svojega običajnega smutija povečajte z dodatkom 1 žlice proteinov.
  • Konopljine proteine zmešamo z mlekom (oziroma z rastlinskimi napitki) ali vodo, dodajte katerokoli sladilo, kikirikijevo (ali mandljevo, orehovo, lešnikovo) maslo, kokosovo moko (v kosmičih), kakav in druge sestavine, ki jih imate radi in iz mase oblikujte majhne kroglice.
  • Vmešamo v juhe: obogatite juhe, obare in omake z dodatkom 1 do 2 žlici proteinov.
  • Uporabimo kot nadomestek moke pri peki: 10 do 20% bele moke nadomestite s konopljinimi proteini.
  • Vključimo in obogatimo zajtrk: Konopljine proteine potresite po ovsenih, prosenih ali koruznih kosmičih.
Konopljini proteini uporaba

Bananin puding s konopljini proteini