Na kaj vse moramo misliti pri izbiri vrtnega žara na oglje?

vrtni žar na ogljePikniki so pravi slovenski nacionalni šport in vsak pravi Slovenec mora imeti vrtni žar na oglje, plinski žar, električni žar ali vsaj manjši namizni žar. Danes se bomo posvetili na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo žar na oglje. Če smo že razčistili dilemo, kakšen žar želimo imeti in smo se odločili za takšnega na žar, potem se moramo posvetiti še nekaterim vprašanjem.

Poglavitna vprašanja, ko kupujemo vrtni žar na oglje

Pogosto najprej preverimo na spletu ali v kakšni trgovini kjer prodajajo žare in se seznanimo  kaj vse za žar sploh potrebujemo. Čeprav ne priznamo radi, se vsekakor močno pozanimamo o ceni in seveda o tem, kateri je najboljši žar. Seveda ugotovimo, da je najboljši vsekakor litoželezni žar na oglje, a tudi občutno dražji. V poštev pridejo tudi zunanji kamini za žar ali  prenosni žar na oglje.

Ko se odločimo za žar, ki bo zadoščal za naše potrebe in bo tudi cenovno sprejemljiv, običajno še pogledamo kakšna mreža za žar in pribor za roštilj še spada zraven, za bomo lahko udobno pekli. Rešetka za žar je pomembna, saj moram o izbrati takšno, ki je enostavna za čiščenje in dovolj velika.

žar na oglje

Pred nakupom moram o tudi razmisliti, kako pogosto bomo žar na oglje uporabljali, za koliko oseb bomo običajno pekli in tudi to, ali ga bomo prenašali, ali bo na fiksnem mestu. Razmislimo tudi o tem, kaj bomo pekli. Za meso, zelenjavo ali ribe, bomo mogoče potrebovali različno opremo za žar.

Pri žaru na olje moramo tudi vedeti, da za pripravo primerne temperature za peko, potrebujemo več časa, kot pri plinskem žaru. Zato je pečenje na oglje primerno za piknike, ki trajajo dlje časa in nam ni potrebno hiteti. (1)

oglje za žar

Kakšen žar na oglje naj kupimo?

Pred nakupom razmislimo, za koliko ljudi bomo največkrat pekli. Za vrtni žar, ki ga bomo uporabljali v krogu družine, nekako do šest oseb, je dovolj žar s premerom 47 cm. Če pa se bomo lotili pečenja za večjo skupino ljudi, pa potrebujemo večji žar, najmanj premer 57 cm. Obstajajo seveda tudi večji žari, a so namenjeni bolj profesionalcem in niso primerni za družinski vrtni žar.

 

Za uporabo žara, bomo potrebovali tudi oglje za žar. V pripravni embalaži ga lahko kupimo že skoraj povsod, celo na bencinskih črpalkah. Za peko različne hrane potrebujemo različno temperaturo. Pečemo lahko pri visokih, srednjih ali nizkih temperaturah. Če še nismo žar mojster, bomo sčasoma in skozi mnoge piknike prav gotovo kmalu postali. (2)