Načini motiviranja zaposlenih

Spodaj so predstavljeni načini motiviranja zaposlenih, ki v največkrat primerih delujejo in predstavljajo spremembo.

Načini motiviranja zaposlenihVeseli in motivirani delavci so produktivni delavci. Toda kako motivirate skupino zaposlenih, da trdo delajo in pomagajo k rasti vašega podjetja? Na srečo, motiviranje vaših zaposlenih ne traja veliko časa in ne nujno zahteva veliko sredstev. 

Kot lastnik malega podjetja morate maksimirati prihodke in povečati produktivnost, kar pomeni, da morate svoje osebje spodbujati, da je čim bolj učinkovito. Če želite dobro začeti, sledite tem najboljšim načinom, kako motivirati svoje zaposlene.

Nasvete predlaga družba ETC, ki se profesionalno ukvarja z organizacijo team building dogodkov za zaposlene in podjetja.

Najbolj primerni team building programi za motivacijo zaposlenih

Team building programi, ki se priporočajo za motiviranje zaposlenih, so:

  • družabni, skupinski programi (ki vključujejo doseganje zastavljenih ciljev skozi igro in različne simulacije)
  • športni team building programi (ki vključujejo doseganje športnih rezultatov v okviru športnih iger); npr. dirke, tekmovanja, ….
  • kombinirani team building programi z igrami in motivacijskimi govorniki
  • namenski motivacijski programi z najemom motivacijskih strokovnjakov

Pomoč in dodatne informacije pri izbiri ustreznega motivacijskega team building programa, boste našli na povezavi Kako izbrati pravi team building program, zelo simpatičen pregled različnih team building programov, pa je tudi na drugi povezavi.

Načini motiviranja zaposlenih

1. Komunicirajte bolje
Pomembnost komunikacije zaposlenih se pogosto spregleda. Z njimi bi morali pogosto komunicirati in dejansko govoriti z njimi iz oči v oči. Vaše osebje mora vedeti, da so vrednote in osebno komuniciranje z njimi najboljši način, da pokažete svojo hvaležnost za njihovo trdo delo.

2. Bodite primer
Ne morete pričakovati, da bodo vaši zaposleni trdo delali ali se obnašali, kot želite, če ne vodite z zgledom. Če boste pokazali svoje navdušenje nad cilji podjetja, bodo vaši zaposleni dobili krila in si prizadevali doseči te cilje. Dobro razpoloženje je vedno nalezljivo – še posebej na delovnem mestu.

3. Vzpodbujajte jih
Povejte svojim zaposlenim več o tem, kako opravljajo svoje delo. Vprašajte svoje zaposlene in dobili boste predloge o tem, kako lahko izboljšajo svojo učinkovitost. Večina zaposlenih ima ideje o tem, kako so lahko bolj učinkoviti, vendar jih morda ne bodo delili z vami, razen če jih boste posebej vprašali. Uporabite redne preglede zaposlenih, da bi razpravljali o teh izboljšavah, vendar jih ne vprašajte. Če res želite okrepiti in motivirati svoje zaposlene, jih morate upoštevati. Organizirajte zanje kakšno team building delavnico. Morali bi jim dati tudi pooblastila za sprejemanje lastnih odločitev, na primer zagotavljanje storitve za stranko do določene točke, brez potrebe po predhodni odobritvi (2).

4. Ponudite priložnosti za napredovanje
Vaši zaposleni so bolj motivirani, če vedo, da delajo za nekaj. Če menijo, da ni možnosti za napredovanje, nimajo veliko dela. Nihče ne želi dela na neuporabnih nalogah. Motivirajte svoje zaposlene s ponudbo usposabljanja, ki jim daje spretnosti, ki jih potrebujejo, da se dvignejo na svojo karierno lestvico.

5. Zagotovite spodbude
Spodbude so vedno motivacijski ojačevalci – in ni treba, da so drage. Ponujate lahko spodbude, kot so ekstra plačani dan, darilne kartice, vstopnice v kino ali druge poceni načine za prikaz vaše cenitve dela zaposlenih. Seveda so denarne nagrade vedno dobre spodbude.

Oznake besed: načini motiviranja zaposlenih